HOME

Waterhardheid meten: hoe hard of zacht is het water in uw regio?

8/11/2018

De hardheid van het leidingwater verschilt sterk van streek tot streek. Omdat dit bepalend is voor uw comfort en voor de levensduur van bepaalde toestellen, is het belangrijk dat u een zicht krijgt op de hardheid van het water dat uit uw kranen stroomt. Ontdek snel hoe u de waterhardheid in uw regio kunt achterhalen.
 

Wat is hard water?

De hardheid van water is afhankelijk van de hoeveelheid calcium en magnesium die erin aanwezig is. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F) of in Duitse graden (°D), waarbij 1 °F gelijk is aan 0,56 °D.

Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige mineralen spreken we over zacht of hard water. Water van 0 °D is volledig zacht water dat helemaal geen kalk bevat, maar dat komt zelden voor. De hardheden kunnen soms oplopen tot 15 °D of meer, wat vrij hard water is.
 

De waterhardheid in Nederland

In Nederland is het leidingwater een stuk zachter dan in België, maar nog niet volledig kalkvrij. De hardheid wordt meestal in Duitse graden uitgedrukt. Op de site waterhardheid.nl vindt u een overzicht per gemeente.
 

Zelf de waterhardheid testen

Wilt u de hardheid van het water dat bij u uit de kraan komt testen, zodat u zeker bent? Dan kunt u daarvoor een speciale testkit met een druppeltester (of met teststrookjes) gebruiken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
 

Te hard water in uw regio? Kies voor een waterontharder

Hard drinkwater is niet slecht voor de gezondheid, maar heeft wel tal van andere nadelen. Als de waterhardheid in uw regio erg hoog is, kunt u de installatie van een waterverzachter overwegen. Met zacht water in huis verhoogt u uw comfort enorm!